• : info@in-social.gr

Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές 2024

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ – ΒΙΩΣΙΜΗ

[Η μετάφραση κι επιμέλεια του κειμένου στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής]

Ως Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η μεγαλύτερη προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, προχωρούμε προς τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 με συνεχή αποφασιστικότητα να μετασχηματίσουμε τις κοινωνίες μας και να βελτιώσουμε τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών.

Θέλουμε μια ελεύθερη, δίκαιη, ασφαλή και δημοκρατική Ευρώπη. Πιστεύουμε στην Ευρώπη ως τη δύναμη που εγγυάται δικαιώματα για όλους – με όλους. Πιστεύουμε στη συνεργασία για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας βιώσιμο, να επιτύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες για όλους. Χτίζουμε μια Ευρώπη της βιωσιμότητας και της δημοκρατίας. Μια φεμινιστική Ευρώπη. Μια συμπεριληπτική Ευρώπη που βασίζεται στα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα. Μια Ευρώπη όπου η κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική πρόοδος βαδίζουν παράλληλα. Μια Ευρώπη υποστηρικτική στους νέους της. Μια Ευρώπη που προωθεί τον πολιτισμό σε όλες της τις εκφάνσεις.

Για εμάς, η Ευρώπη ήταν πάντα ένα έργο ειρήνης και κοινής ευημερίας. Ένα έργο αλληλεγγύης που επιτρέπει στις χώρες μας να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνες τους. Συνεργαζόμενοι, χτίζουμε μια Ευρώπη που επιτυγχάνει μεγάλα πράγματα που μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

Διαδοχικές κρίσεις και νέες απειλές έχουν ορίσει την περίοδο από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Ωστόσο, σε δύσκολες συνθήκες, έχουμε δείξει ότι μια Ευρώπη που προστατεύει τους ανθρώπους της και και δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Εργαστήκαμε σκληρά για να παράσχουμε προοδευτικές λύσεις στην αύξηση του κόστους διαβίωσης, στιςκλιματικές κρίσεις, στη μετάβαση σε καθαρές πηγές  παραγωγής ενέργειας πηγές, στην πανδημία του Covid-19 και τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας.

Σήμερα, πολλές προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας. Με φόντο τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στην ήπειρό μας και στη γειτονιά μας, καθώς και με την αυξανόμενη τάση αυταρχισμού παγκοσμίως, η Ευρώπη πρέπει να είναι εγγυήτρια της ειρήνης, να προάγει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δίκαιου των διεθνών σχέσεων, και να υποστηρίζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να εξασφαλίσει την ασφάλειά και την άμυνά της. Η ΕΕ πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ανισότητες εντός των συνόρων μας, την απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης, την αντίδραση εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών, τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, και την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Θέλουμε μια πιο ενωμένη Ευρώπη που προστατεύει την κυριαρχία μας, τα κοινωνικά μας συστήματα και επενδύει σε ποιοτικές πράσινες θέσεις εργασίας, βιώσιμη ευημερία και δυναμική οικονομία.

Η ακροδεξιά αποτελεί απειλή για τους πολίτες και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι ένα δηλητήριο για τη δημοκρατία. Οι αξίες μας είναι ασυμβίβαστες με τις δικές τους. Η ακροδεξιά θέλει να θέσει τους ανθρώπους τον ένα ενάντια στον άλλον, ενώ εμείς θέλουμε να ενώσουμε τους ανθρώπους. Η πολιτική μας οικογένεια έχει μια σαφή κόκκινη γραμμή: δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα σχηματίσουμε συνασπισμούς με την ακροδεξιά. Μια ισχυρότερη Ομάδα των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει περισσότερη εξουσία για να επιτύχουμε τον σεβασμό, τη δικαιοσύνη και ένα καλύτερο μέλλον. Περισσότερη εξουσία για να παρέχουμε στους πολίτες ίσες ευκαιρίες, ένα αίσθημα ασφάλειας και την ποιότητα ζωής που αξίζει ο καθένας. Για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά, πρέπει να είμαστε η κύρια προοδευτική ευρωπαϊκή δύναμη, κινητοποιώντας προοδευτικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δυνάμεις για να επιτύχουμε την αλλαγή.

Σε αυτό το μανιφέστο, προτείνουμε 20 δεσμεύσεις για μια Ευρώπη βασισμένη:

 • Στο δικαίωμα σε ποιοτικές θέσεις εργασίας με δίκαιους μισθούς, με εγγυημένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενίσχυση της συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημοκρατία στην εργασία και υποστήριξη των αυτοαπασχολούμενων.
 • Σε μια νέα Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία για μια δίκαιη μετάβαση με καθαρή, ασφαλή και προσιτή ενέργεια· νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας σε μια πράσινη κυκλική οικονομία χωρίς άνθρακα και σε έναν βιώσιμο πλανήτη. για ένα βιώσιμο πλανήτη.
 • Σε ισχυρή δημοκρατία, όπου οι νόμοι γίνονται σεβαστοί και εφαρμόζονται από όλους.
 • Σε μια ισχυρή και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία που προετοιμάζει τις βιομηχανίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το μέλλον.
 • Σε μια Ευρώπη που προστατεύει τους ανθρώπους από το υψηλό κόστος διαβίωσης, υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας τους από τον ανταγωνισμό και υπερασπίζεται την υγεία και το περιβάλλον τους.
 • Σε μια φεμινιστική Ευρώπη που υπερασπίζεται τα ίσα δικαιώματα, το δικαίωμα των γυναικών για τον έλεγχο της ζωής και των σωμάτων τους και για ένα τέλος στη βία και τις διακρίσεις βάσει του φύλου.
 • Σε μια Ευρώπη για τους νέους που εγγυάται πρόοδο, αυτονομία, ευκαιρίες και εξαλείφει την ανασφάλεια στην εργασία.
 • Στο δικαίωμα σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση για όλους.
 • Σε μια στρατηγικά ανεξάρτητη Ευρώπη που υπερασπίζεται την ελευθερία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητά της.
 • Σε μια ισχυρή στον κόσμο Ευρώπη που προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη συνεργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ι. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 1. ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Καθώς τα ποσοστά απασχόλησης αυξάνονται στην Ευρώπη, περισσότερες θέσεις εργασίας πρέπει να σημαίνουν καλύτερες θέσεις εργασίας και δίκαιους μισθούς.. Οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν καινα ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έναντι του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης. Έχουμε αγωνιστεί μαζί με τα συνδικάτα για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς, διαφάνεια στις αμοιβές , τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και τη συλλογική διαπραγμάτευση. Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει. Το αίσθημα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας αυξάνεται, λόγω της ανασφάλειας στην εργασία, της αυξημένης επισφαλούς εργασίας, των χαμηλών αμοιβών και του απρόβλεπτου ωραρίου εργασίας.

 • Θα δράσουμε βασισμένοι σε έναν Οδικό Χάρτη Ποιοτικής Εργασίας και Καλά Αμειβομένων Θέσεων Εργασίας.
 • Οι επόμενες μας μάχες θα είναι να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια στο εργασιακό περιβάλλον, να κλείσουμε το χάσμα ανάμεσα στα φύλλα από το 2030, να ρυθμίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, να περιορίσουμε το χάσμα αμοιβών μεταξύ των εργαζομένων, να φτάσουμε τους μηδέν θανάτους στην εργασία, να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην αποσύνδεση, να μειώσουμε το χρόνο εργασίας, να τερματίσουμε την εκμετάλλευση στην εργασία και το έγκλημα που σχετίζεται με την εργασία, να αναπτύξουμε εγγυήσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και να προσθέσουμε ένα Πρωτόκολλο Κοινωνικής Προόδου στις Συνθήκες.
 • Μένουμε δεσμευμένοι για την υιοθέτηση και την εφαρμογή της Οδηγίας για τους Εργαζόμενους σε Ψηφιακές Πλατφόρμες.
 • Συνεχίζουμε να πολεμάμε την ανεργία, τη φτώχεια και την κοινωνική εξαίρεση. Κανείς δεν πρέπει να μένει χωρίς ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 • Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη συμμετοχή των εργαζομένων, τη συναπόφαση και τη δημοκρατία στην εργασία με ισχυρότερα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Εργασίας..
 • Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
 • Θα προστατεύουμε πάντα τα δικαιώματα των συνδικάτων, θα προωθούμε τη συλλογική διαπραγμάτευση και το κοινωνικό διάλογο και θα εξασφαλίζουμε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη σέβονται την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.
 • Θέλουμε μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.
 • Για να ανταποκριθούμε στην κλιματική πρόκληση και να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης, υποστηρίζουμε την εκπαίδευση των εργαζομένων με νέες δεξιότητες, το δικαίωμα στην κατάρτιση κατά τη διάρκεια του αμειβόμενου χρόνου εργασίας και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα.

Για να εγγυηθούμε την επιτυχία και την κοινωνική πρόοδο, τα συνδικάτα πρέπει να συνδεθούν στενά με αυτή τη διαδικασία.

 1. Ένας Νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για μια Δίκαιη Μετάβαση

Η κοινωνική δικαιοσύνη και η κλιματική δικαιοσύνη είναι αλληλένδετες: οι πιο ευάλωτοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για την κλιματική κρίση. Η κλιματική ουδετερότητα πρέπει να αποτελέσει δύναμη για την κοινωνική πρόοδο. Αντιμετωπίζοντας τις όλο και πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε.

 • Θα εφαρμόσουμε ένα Πράσινο Σχέδιο με θέρμη, συμμαχώντας για κοινωνικές και οικολογικές πολιτικές. Στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, κανείς δεν πρέπει να “μείνει πίσω”και δεν πρέπει να υπάρξει παύση.
 • Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, προκειμένου να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2050 το αργότερο, επιτυγχάνοντας ισχυρούς στόχους κλίματος για την ΕΕ έως το 2040.
 • Ο τελικός μας στόχος είναι να φτάσουμε σε έναν ενεργειακό μείγμα πλήρως ανανεώσιμο και καθαρό, εξασφαλίζοντας τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Σήμερα, τα υψηλά ενεργειακά τιμολόγια πλήττουν τα νοικοκυριά. Πλήττουν επίσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες μας. Για εμάς, η κύρια προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να είναι η εξασφάλιση προσιτής και αξιόπιστης ενέργειας για όλους.

 • Θα καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια και το βάρος των υψηλών ενεργειακών τιμών και θα εγγυηθούμε την προμήθεια για τους πιο ευάλωτους.
 • Προσπαθούμε για τη μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και την προσβασιμότητα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και να ενισχύσουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
 1. ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Θέλουμε να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο της κοινωνικής αγοράς, χρησιμοποιώντας δημόσιες επενδύσεις σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής, βιώσιμης και δίκαιης οικονομίας που παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

 • Θέλουμε ένα Σχέδιο Επενδύσεων για την Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επαναβιομηχανοποίηση της οικονομίας μας και για να την καταστήσουμε καινοτόμα, ανταγωνιστική και κυκλική.
 • Θέλουμε μια Στρατηγική “MadeinEurope” και κοινή χρηματοδότηση για έργα κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.
 • Οι ΜμΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας είναι ουσιώδεις και πρέπει να υποστηριχθούν, ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέοι επιχειρηματίες.
 • Υποστηρίζουμε ένα δίκαιο Ενιαίο Σύστημα Αγοράς για αγαθά και υπηρεσίες, με σαφείς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και μια νέα προσέγγιση στην πολιτική ανταγωνισμού που εξασφαλίζει ισορροπία στο παγκόσμιο παιχνίδι για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
 • Θέλουμε να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης παρέχοντας ασφαλείς προμήθειες σε ενέργεια, πρώτες ύλες, τεχνολογίες, φάρμακα και τρόφιμα μέσω επενδύσεων και του διεθνούς εμπορίου.

Λέμε όχι στη λιτότητα. Λέμε ναι στην προστασία των εργαζομένων από κρίσεις· στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών· στον αγώνα κατά της ειδεχθούς κερδοσκοπίας· σε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που επιτρέπει στα κράτη μέλη να επενδύουν σε ένα πράσινο και κοινωνικό μέλλον. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 αποδείξαμε ότι πρωτοβουλίες όπως το NextGenerationEU, το SURE και άλλες πολιτικές εξασφαλίζουν την ανάπτυξη και την οικονομική ανθεκτικότητα, και μειώνουν τις ανισότητες.

 • Είναι καιρός για μια μόνιμη δυνατότητα επενδύσεων της ΕΕ και ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
 • Σε περιπτώσεις κρίσης, η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ενάντια στην ανεργία με ένα συμπληρωματικό μηχανισμό αντασφάλισης ανέργων, αντλώντας διδάγματα από την πανδημία.
 • Αυστηρότεροι κανόνες δημόσιων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων της ΕΕ, πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αποδέκτες δημόσιων χρημάτων σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συλλογική διαπραγμάτευση.
 • Τα κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των οικονομικών συμφερόντων, ενισχύοντας την κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 1. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η δέσμευσή μας στη φορολογική δικαιοσύνη είναι μια δέσμευση για ισότιμες κοινωνίες. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ενισχύει το ευρωπαϊκό μας κοινωνικό πρότυπο και υποστηρίζει τις επενδύσεις στις οικονομίες μας, τις δημόσιες υπηρεσίες και την ασφάλειά μας.

 • Οι μεγάλες εταιρείες, οι μεγάλοι ρυπαντές και οι υπερπλούσιοι πρέπει να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω αποτελεσματικών φόρων επί των εταιρειών, υπερκερδών, κεφαλαίου, χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των πλουσιότερων εισοδηματιών.
 • Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι φόροι πληρώνονται εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη, επωφελούμενοι από την επιτυχία μας στην επίτευξη ενός Παγκόσμιου Ελάχιστου Εταιρικού Φορολογικού Συντελεστή.
 • Καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους εντός και εκτός της ΕΕ και θέλουμε να κινηθούμε προς την επέκταση της απαιτούμενης πλειοψηφίας για συγκεκριμένα θέματα φορολογίας.
 • Τα φορολογικά συστήματα πρέπει να απαλλαγούν από κάθε μορφή διάκρισης λόγω φύλου.
 1. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Πολλοί άνθρωποι – συχνά οι νέοι, οι μονογονεϊκοί γονείς και οι ευάλωτοι – αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να βρουν προσιτές, ποιοτικές και ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες.

 • Θα εφαρμόσουμε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο για Προσιτές Κατοικίες με σχετικές επενδύσεις και μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Έλλειψη Στέγης.
 • Για να αντιμετωπίσουμε τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας και τη φτώχεια, θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις σε ένα ‘’Κύμα Ανακαίνισης’’ για να καταστήσουμε τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια πιο ενεργειακώς αποδοτικά.
 1. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική και κοινωνική φροντίδα αποτελεί θεμελιώδη δικαίωμα. Η πανδημία του Covid-19 έδειξε την ουσιώδη συνεισφορά του δημόσιου τομέα της φροντίδας στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων νοσοκομείων, των γιατρών και των νοσηλευτών, και τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας ενάντια στις απειλές υγείας.

 • Θα υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας.
 • Θέλουμε μια πολιτική Υγείας στην Ε.Ε   που θα διαχειρίζεται διασυνοριακές απαντήσεις σε πανδημίες και θα υποστηρίζει και θα σέβεται τη δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο.
 • Καλούμε για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ψυχική Υγεία.
 • Θα εφαρμόσουμε δίκαιη και διαφανή τιμολόγηση φαρμάκων για να αποτρέψουμε την έλλειψη και να υποστηρίξουμε την έγκαιρη πρόσβαση και την καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων ασθενειών.
 • Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για κοινή ευρωπαϊκή δημόσια έρευνα σε εμβόλια, φάρμακα που σώζουν ζωές και αντιμικροβιακή αντοχή.
 1. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ

Οι καλά χρηματοδοτούμενες δημόσιες υπηρεσίες παρέχουν ασφάλεια απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, προάγουν την ευημερία και είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας μας. Η πρόσβαση όλων πρέπει να είναι εγγυημένη, από τους νεότερους έως τους μεγαλύτερους, από τις μεγαλουπόλεις έως τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

 • Θα εγγυηθούμε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, προσιτή πρόσβαση σε ενέργεια και νερό, συμπεριληπτική εκπαίδευση και ευκαιρίες δια βίου μάθησης, καθώς και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες προσβάσιμες από όλους.
 • Η ΕΕ πρέπει να καταπολεμήσει τη φτώχεια στις μεταφορές και να υποστηρίξει καθαρά, προσιτά και βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου δικτύου σιδηροδρόμων.
 • Το δικαίωμα στη γνώση και τον πολιτισμό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της δημοκρατίας.
 1. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Αυτός ο πλανήτης είναι το μόνο που έχουμε. Μέσω της Πράσινης Συμφωνίας, θα μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα· θα αποκαταστήσουμε και θα φροντίσουμε τα δάση μας· θα καθαρίσουμε τον αέρα, το νερό και το έδαφος μας· και θα προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα. Θα ασφαλίσουμε το περιβάλλον μας, τη βιώσιμη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη, τη βιοποικιλότητα και την υγεία των ανθρώπων.

 • Θα καταπολεμήσουμε την πλαστική και χημική μόλυνση, ιδιαίτερα τα PFAS — και τα μικροπλαστικά.
 • Το νερό είναι ένας ζωτικός πόρος. Θα αναπτύξουμε αποτελεσματική και βιώσιμη προστασία και διαχείριση του νερού.
 • Η ΕΕ πρέπει να προστατεύει την ποικιλομορφία των ειδών και την ευημερία των ζώων. Οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας αποτελούν πραγματικές απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων και τα μέσα ζωής των αγροτών. Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης είναι η αλυσίδα που συνδέει τη γη μας, τις κοινότητές μας, τα τρόφιμά μας και τα οικοσυστήματά μας.
 • Χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε την κοινή γεωργική πολιτική της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους, τις γυναίκες και τους αγρότες μικρής κλίμακας και τους εργαζομένους στη γεωργία.
 • Θέλουμε να υποστηρίξουμε τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας των αγροτών, προστατεύοντάς τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό τρίτων χωρών και την κερδοσκοπία παρέχοντας δίκαιες τιμές στην αλυσίδα αξίας.
 • Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μπορούν να παρέχουν υγιεινά και προσιτά τρόφιμα για όλους και να βελτιώσουμε την παραγωγή τροφίμων υιοθετώντας τη βιώσιμη γεωργία και αλιεία. Η πάλη μας για την Πράσινη Συμφωνία είναι επίσης μια πάλη για τη βελτίωση της ζωής των αγροτών. Εμείς διαφωνούμε θεμελιακά με την προσέγγιση των συντηρητικών ότι η βιωσιμότητα αποτελεί εχθρό των αγροτών.
 • Οι αγρότες πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά και τεχνικά για να επιτύχουν τους στόχους για μετάβαση σε περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους γεωργίας.
 • Θέλουμε να μειώσουμε τη χρήση των φυτοφαρμάκων βασιζόμενοι στις καλύτερες πρακτικές των εθνικών προδιαγραφών, να βελτιώσουμε τη διαχείριση του εδάφους και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα.
 1. ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία όλων των πολιτών.

 • Θα βελτιώσουμε τη συνεργασία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, τον οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, το κυβερνοέγκλημα, το ξέπλυμα χρήματος και κάθε μορφή εγκλημάτων βασισμένων στο φύλο.
 • Είναι αναγκαία η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμανιών για να μειωθεί αποτελεσματικά η εισροή ναρκωτικών στην Ευρώπη.
 • Θα καταπολεμήσουμε την απάτη μέσω τηλεφώνου και internet, η οποία καταφέρνει να επηρεάζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.
 • Θέλουμε να ενισχύσουμε την Europol, το Ευρωπαϊκό Εισαγγελικό Γραφείο και το μελλοντική Αρχή κατά του Ξεπλύματος ‘’Βρώμικου’’ Χρήματος, με στόχο μια πραγματικά ευρωπαϊκή αρχή έρευνας που θα υποστηρίζει τα κράτη μέλη.
 1. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια φιλόδοξη Πολιτική Συνοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σε πόλεις, αγροτικές περιοχές και απομακρυσμένες περιοχές και να αναστρέψουμε τη εγκατάλειψη.

 • Υποστηρίζουμε τη συνεργατική προσέγγιση με περιφερειακές και τοπικές αρχές και τον κρίσιμο ρόλο τους στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής για την κοινωνική σύγκλιση προς τα πάνω, μαζί με την κοινωνία των πολιτών. Έχουν την πιο άμεση επίδραση στη ζωή των πολιτών που αποτελούν τους κινητήριους μοχλούς της πλούσιας πολιτιστικής ζωής και της ποικιλομορφίας της Ευρώπης.
 • Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη ως μέλη της ΕΕ, εμμένουμε στην έκκλησή μας για την πλήρη και άμεση εισαγωγή της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν.
 1. ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 

 1. ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών και εξασφαλίζουν ότι όλοι θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης. Αποτελούν τις καλύτερες αμυντικές γραμμές ενάντια στην κατάχρηση εξουσίας.

 • Υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου σε όλα τα επίπεδα, με ένα αξιόπιστο σύστημα δικαιοσύνης, αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς, ελευθερία και πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης.
 • Ο κρίσιμος ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση της δημοκρατίας πρέπει να υποστηριχθεί. Η ακροδεξιά και οι λαϊκιστικές κινήσεις απειλούν τα δημοκρατικά μας θεσμικά όργανα και τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, των ευάλωτων ομάδων, των μεταναστών, των συνδικάτων και των LGBTI κοινοτήτων. Καταδικάζουμε τα συντηρητικά και φιλελεύθερα κόμματα που επέτρεψαν στην ακροδεξιά να έχει πρόσβαση στην εξουσία. Είναι προσβολή στις αξίες μας και στην ευρωπαϊκή μας ιστορία.
 • Θέλουμε σαφείς κανόνες και κυρώσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλίσουμε ότι κανένα κονδύλι της ΕΕ δεν φθάνει σε αυταρχικές κυβερνήσεις.
 1. ΜΙΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

 Είμαστε το κόμμα του φεμινισμού.  Αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη τους την ποικιλομορφία μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

 • Οι γυναίκες πρέπει να έχουν τον έλεγχο της ζωής και των σωμάτων τους, με ελεύθερη και πλήρη πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία και δικαιώματα.
 • Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων πρέπει να αντανακλάται σε όλες τις πολιτικές και στους προϋπολογισμούς.
 • Θέλουμε να κλείσουμε το χάσμα στο μισθό, στη φροντίδα και στις συντάξεις με δεσμευτικά μέτρα έως το 2030.
 • Θέλουμε να αυξήσουμε την απασχόληση των γυναικών τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
 • Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, θα προωθήσουμε για την άμεση υιοθέτηση της Οδηγίας για τη βία βασισμένη στο φύλο και θα καταστήσουμε τη βία κατά των γυναικών έγκλημα της ΕΕ, και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αρχή “ναι σημαίνει ναι”.
 • Θα εισαγάγουμε νομοθεσία που θα προστατεύει τις γυναίκες όλων των ηλικιών από τη σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση και θα πιέσουμε την ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
 1. ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 Δεν υπάρχει χώρος για προκατάληψη στην Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή για σεξισμό, ρατσισμό, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία, φοβία κατά των LGBTI και κάθε μορφή διάκρισης.

 • Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε τις στρατηγικές της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων και για την Ισότητα των LGBTIQ.
 • Θα επιδιώξουμε επίσης την έγκριση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας κατά των Διακρίσεων και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, για να ενισχυθούν τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους.
 1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Η μετανάστευση είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και των κοινωνιών μας. Οι πολίτες με μεταναστευτικό παρελθόν συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και πολιτιστική ζωή των χωρών μας. Όταν διαχειριστούμε σωστά την μετανάστευση τότε αυτή είναι μια ευκαιρία και μια δύναμη.

 • Αγωνιζόμαστε για ένα κοινό και συντονισμένο σύστημα για τη μετανάστευση και το άσυλο βασισμένο στην αλληλεγγύη και την κοινή ευθύνη.

Το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση απομακρύνει τελικά την ΕΕ από την διαχείριση κρίσεων. Η εφαρμογή του πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια δίκαιη, ασφαλή και προβλέψιμη προσέγγιση που βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, ακολουθώντας τη μακρά ιστορία προστασίας της ΕΕ.

 • Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει δίκαιες και σεβαστές διαδικασίες, ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, το δικαίωμα στο άσυλο και στην προστασία, και ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής που σέβονται τις αξίες και τους νόμους μας.
 • Πρέπει ιδιαίτερα να προστατεύουμε και να υποστηρίζουμε τα παιδιά και τους ανήλικους και να δρούμε υπέρ του συμφέροντος τους.
 • Η νομική υποστήριξη πρέπει να είναι προσβάσιμη καθ’ όλη τη διαδικασία.
 • Για ένα λειτουργικό σύστημα, οι αποφάσεις επιστροφής πρέπει να εκτελούνται αποτελεσματικά, με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια.
 • Θα αγωνιστούμε κατά των διακινητών και των λαθρεμπόρων.
 • Η σεξουαλική βία και η εκμετάλλευση πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά.
 • Θα διασφαλίσουμε ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ενισχύονται, διαχειρίζονται και ελέγχονται αποτελεσματικά, προστατεύοντας την ασφάλεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων.
 • Θα προωθήσουμε υπεύθυνες και διαφανείς εταιρικές σχέσεις με χώρες προέλευσης και διέλευσης και θα αντιταχθούμε σε κάθε μορφή εξωτερικού ελέγχου των συνόρων της ΕΕ.
 • Δεν θα καταστήσουμε ποτέ ποινική πράξη την ανθρωπιστική βοήθεια, και υποστηρίζουμε μια ευρωπαϊκή αποστολή για αναζήτηση και διάσωση στη Μεσόγειο.
 • Υποστηρίζουμε πολιτικές συμπερίληψης στην αγορά εργασίας, υποστήριξη για τις τοπικές αρχές και πιο ισχυρές πολιτικές συμπερίληψης.
 1. ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που εργάζεται για τους νέους της. Η πολιτική μας οικογένεια θα συνεχίσει να καθιστά προτεραιότητα τις μελλοντικές γενιές.

 • Θα ενδυναμώσουμε τους νέους ως λήπτες αποφάσεων, συμπεριλαμβάνοντας τους ως υποψήφιους για εκλογή.
 • Θα προωθήσουμε όλες τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δημοκρατική συμμετοχή των νεότερων πολιτών μας.
 • Υποστηρίζουμε την εφαρμογή από τα κράτη μέλη της απαίτησης των Νέων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 στις ευρωπαϊκές εκλογές.
 • Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στην Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τους Νέους και θα επιδιώξουμε την πλήρη απασχόληση των νέων.
 • Θα διασφαλίσουμε ότι όλες οι πρακτικές εργασιακής εμπειρίας είναι αμειβόμενες και αποτρέπονται οι πρακτικές εκμετάλλευσης, με την έγκριση Οδηγίας για Ποιοτικές Πρακτικές Εκπαίδευσης στην ΕΕ, χωρίς να βλάψουμε τις λειτουργικές εθνικές πρακτικές.
 • Θέλουμε ένα ευρύτερο Πρόγραμμα Erasmus+προσβάσιμο σε όλους και αποτελεσματική αναγνώριση πτυχίων.
 • Θα αγωνιστούμε για να έχουν όλοι οι νέοι πρόσβαση σε δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, και κατοικία, μεταξύ άλλων μέσω ενός σχεδίου της ΕΕ ενάντια στην στεγαστική κρίση.
 • Θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια των παιδιών στην Ευρώπη, να ενισχύσουμε την προστασία των παιδιών και να εφαρμόσουμε πλήρως την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά.
 1. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ

Στις κοινωνίες μας που γερνούν, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα και τη συμμετοχή των πολιτών, την αυτονομία και την ευημερία σε όλες τις ηλικίες.

 • Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ηλικιωμένων – εργαζόμενων ηλικιωμένων και συνταξιούχων εξίσου – συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης, των αξιοπρεπών συντάξεων χωρίς φύλετική προκατάληψη και των φιλικών προς την ηλικία πόλεων.
 • Θα προωθήσουμε μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Ηλικιών προκειμένου να προωθηθεί αποτελεσματικά η ισότητα όλων των ηλικιών και να καταπολεμηθούν οι ηλικιακές διακρίσεις.

 

 1. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κοινωνιών μας πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

 • Θα προωθήσουμε την ενσωμάτωση μέσω της πρόσβασης σε υψηλής ταχύτητας internet και σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές δημόσιες υποδομές και ψηφιακή εκπαίδευση.
 • Θα εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να προστατεύει τους εργαζομένους και τους πολίτες με βάση την αρχή “άνθρωπος στον έλεγχο“.

Η προσπάθεια των BigTech για κέρδος, η διαχείριση μέσω αλγορίθμων δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 • Θα εφαρμόσουμε κανόνες για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από ξένες παρεμβάσεις, να αντιμετωπίσουμε την αποπληθωρισμό, να διασφαλίσουμε την ιδιωτικότητα και να προστατεύσουμε όλους από μισαλλοδοξία, online βία και παρενόχληση.
 • Θα διασφαλίσουμε ότι ό, τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης είναι παράνομο και online.

ΙΙΙ. ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

 1. ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ανασφαλής, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και άμυνα.

 • Θα εφαρμόσουμε μια ισχυρή Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα για την Ευρώπη που θα συμπληρώνει το NATO.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία. Αποδεικνύει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία και βαθύτερη αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε το νέο διεθνές περιβάλλον.

 • Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω στοχευμένων και πιο έξυπνων δαπανών, μεγαλύτερων κοινών προμηθειών αμυντικών προϊόντων, στενότερης συνεργασίας στην πληροφοριακή ενημέρωση και περαιτέρω συνεργασίας στην κυβερνοασφάλεια και την προστασία της κρίσιμων υποδομών.

Η ΕΕ πρέπει να μιλάει με μία φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και να προχωρά προς περισσότερες αποφάσεις με πλειοψηφία σε ορισμένα θέματα πολιτικής. Για να αντιμετωπίσει την ξένη παρέμβαση, η ΕΕ πρέπει να προστατευτεί από υπονομευτικές ενέργειες από αυταρχικά καθεστώτα.

Χρειάζεται να ενισχυθεί ο διπλωματικός και πολιτικός ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για να υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ.

 • Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την επίλυση των επίμονων συγκρούσεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
 • Διατηρούμε την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, παρέχοντας πολιτική, ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για όσο καιρό χρειάζεται. Οι τελικοί μας στόχοι είναι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην επαναφορά της εδαφικής της ακεραιότητας και να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.

Η διεύρυνση της ΕΕ ήταν επιτυχής, φέρνοντας δημοκρατία, ευημερία και ασφάλεια.

 • Καλωσορίζουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και υποστηρίζουμε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Γεωργίας.
 • Λυπούμαστε που η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει σταματήσειεδώ και αρκετά χρόνια λόγω της τουρκικής κυβέρνησης. Στην τρέχουσα κατάσταση, η διαδικασία ένταξης δεν μπορεί να εκκινήσει χωρίς μια δραστική αλλαγή πορείας.
 • Θα εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική πολιτική διεύρυνσης, ξεκινώντας από τα Δυτικά Βαλκάνια, επιμένοντας ώστε όλες οι υποψήφιες χώρες να πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης. Η διεύρυνση πρέπει να πάει χέρι-χέρι με μια σοβαρή αξιολόγηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων της αρχιτεκτονικής της ΕΕ, για μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη, που θα είναι πιο διαφανής και πιο κοντά στους πολίτες.
 • Με αυτήν τη βάση, θα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο για να ενισχύσουμε την ικανότητα δράσης της ΕΕ σε μια διευρυμένη Ένωση, με στοχευμένες τροποποιήσεις των Συνθηκών.
 • Χρειάζεται να δοθεί εξουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εργαλεία που θα προστατεύουν τη δημοκρατία μας, θα ενισχύουν την οικονομία μας, θα προστατεύουν το περιβάλλον μας και το κοινωνικό μας πρότυπο.
 1. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΞΙΩΝ

Πιστεύουμε στη βασισμένη σε κανόνες πολυμερή τάξη, με κεντρικό άξονα έναν μεταρρυθμισμένο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 • Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης, την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική, και την οικονομική και κλιματική δικαιοσύνη.
 • Θα εργαστούμε για να θέσουμε τέλος σε συγκρούσεις, αστάθεια και ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μέση Ανατολή και αλλού.
 • Υποστηρίζουμε μια διεθνή διάσκεψη ειρήνης για την επίτευξη μιας δίκαιης διπλωματικής λύσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που θα σέβεται τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των δύο λαών.
 • Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε μια βιώσιμη εκεχειρία.
 • Καλωσορίζουμε την ευρωπαϊκή κοινή προσέγγιση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν και οι δύο το δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.
 1. ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το πρώτο αντικείμενο των πολιτικών ανάπτυξης πρέπει να είναι η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στις χώρες εταίρους μας. Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίζει δημοκρατικές δυνάμεις, την κοινωνία των πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις χώρες.

 • Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δημοκρατικούς συμμάχους και θα οικοδομήσουμε μια ισχυρή εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Θα επανεξισορροπήσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα, προωθώντας τις αξίες μας και προστατεύοντας τα συμφέροντά μας, και θα συνεργαστούμε περαιτέρω για την αντιμετώπιση επειγόντων παγκόσμιων θεμάτων.
 • Θα οικοδομήσουμε μια νέα συνεργασία ‘’ίσων’’ με τον Παγκόσμιο Νότο μέσω μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης Αφρικής-ΕΕ για την κοινωνική πρόοδο, την οικονομία, την πράσινη ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, την μετανάστευση και την δημοκρατία, με επαναφορά μιας ανανεωμένη ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέση και μια προοδευτική ατζέντα ΕΕ-Λατινικής Αμερικής.
 • Προωθούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων παγκοσμίως με ισχυρή υποστήριξη προς τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας.
 • Θα υλοποιήσουμε μια φιλόδοξη και δίκαιη ατζέντα εμπορίου της ΕΕ που προωθεί δεσμευτικά ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικά, εργατικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και στενή συνεργασία με βάση τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Διαβάστε το «Μανιφέστο PES 2024» στην Αγγλική έκδοση:

Share :

Post a Comment