• : info@in-social.gr

Απαντάμε στο ζόφο με πραγματική πολιτική

Ομιλία του Ηλία Κικίλια* στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά την παρουσίαση του Προγραμματικού Πλαισίου του Κινήματος

Στο ζόφο των τελευταίων μηνών και ημερών που μας περιβάλλει, εμείς απαντάμε με την πραγματική πολιτική, με τις προγραμματικές μας θέσεις.

Αυτό είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας στο πεδίο των ιδεών, προϋπόθεση για την επικράτησή μας στο πεδίο της πολιτικής και της διακυβέρνησης.

Να αναζητήσουμε μια νέα πολιτική σύνθεση, που προσελκύει τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης, αυτούς που βρίσκονται «εκτός» ή στις παρυφές του εργασιακού και προνοιακού συστήματος αλλά και τα δυναμικά μεσοστρώματα και τις νέες γενιές που διατυπώνουν προωθημένα πολιτισμικά και αξιακά ζητήματα και αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση.

Να οργανώσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με επίκεντρο έναν νέο συμβιβασμό κεφαλαίου-εργασίας, αλλά επ’ ωφελεία του ανίσχυρου μέρους, του κόσμου της εργασίας και την επεξεργασία μιας σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας, με κεντρικά στοιχεία την Αξιοπρέπεια για τους πολίτες και την Αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας.

Σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αισθάνονται ότι βρίσκονται «εκτός των τειχών» της κοινωνίας.

Δεν είναι μόνον άνθρωποι που ζουν στα σύνορα της φτώχειας, αλλά και άνθρωποι που έχουν δουλειά, σπίτι, οικογένεια, αυτοκίνητο, μα νιώθουν πως ισορροπούν σε ένα σχοινί δίχως δίχτυ ασφαλείας, πως η ζωή τους απειλείται και πως αδικούνται σε έναν κόσμο χαοτικών ανισοτήτων.

Ένα σημαντικό τμήμα της μικρής και μεσαίας τάξης που βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να υποχωρεί συνεχώς και μηδενικές προοπτικές για τα παιδιά της.

Ο επισφαλής εργαζόμενος και ο νέος επιστήμονας που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δαπάνες στέγασης και διαβίωσης και να δημιουργήσει οικογένεια.

Που απαιτεί ρυθμίσεις και ευελιξίες για τις σύγχρονες μορφές ψηφιακής εργασίας.

Που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και την δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι τις κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Που απαιτεί σύγχρονη παιδεία και αποτελεσματικές δομές υποστήριξης και χρηματοδότησης για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης και των startups σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι νέες γενιές, ιδιαίτερα, νοιώθουν πιο πολύ από ποτέ outsiders ακριβώς τη στιγμή που έρχεται η ώρα να αναλάβουν τα ηνία του κόσμου.

Εμείς οι σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι ο πραγματικός κινητήρας της οικονομικής και κοινωνικής προκοπής είναι ο κόσμος της εργασίας, οι νέες γενιές, η μικρή και μεσαία τάξη, και ότι για να κινηθεί και πάλι η μηχανή αυτή πρέπει να επενδύσουμε σε τρία πράγματα:  σε δουλειές και απασχόληση, σε εκπαίδευση και γνώσεις, και σε ευκαιρίες.

 

Να κάνουμε τη χώρα μας ένα μαγνήτη για καλές δουλειές, να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας, οι νέοι και οι εργαζόμενοι έχουν τα προσόντα να δουλέψουν στις θέσεις αυτές, ότι η σκληρή και παραγωγική δουλειά διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς.

Στο σημείο αυτό έγκειται και η βαθιά διαφορά μας με τις πολιτικές της Συντήρησης.

Η εργασία αποτελεί την πιο απτή και υλική παράμετρο της ανθρώπινης ζωής, το θεμέλιο της ατομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας.

Η προστασία της εργασίας, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ένα δίκαιο μισθό, η ενίσχυση του συνδικαλισμού, η μείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και η αναδιανομή βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής μας.

Για εμάς, την σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, η οικονομική ανάπτυξη, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η καινοτομία και η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων δεν είναι αυτοσκοπός.

Είναι το μέσο και το όχημα για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, την πραγματική μείωση των ανισοτήτων, την ουσιαστική προστασία των αδυνάμων και την αναγέννηση της ελπίδας ότι η νέα γενιά θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της.

Η ατομική και κοινωνική αξιοπρέπεια των εργαζομένων είναι το μέτρο και το ύστατο κριτήριο των οικονομικών επιδόσεων.

Αυτός είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας.

Ότι μπορεί να υπάρξει μια παραγωγική, ανταγωνιστική, ευέλικτη και δυναμική οικονομία, αν αποδυναμωθεί η διαπλοκή και η διαφθορά.

Να σταματήσουμε να σπρώχνουμε στο μέλλον και στις επόμενες γενιές το κόστος των προβλημάτων για να απελευθερωθούμε από την υποταγή σε δανειστές και διεθνείς ελέγχους και να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Να δεσμευτούμε έναντι των εργαζομένων ότι η κατανομή των βαρών του μετασχηματισμού θα γίνει δίκαια.

Ότι η πλήρης απασχόληση, η αξιοπρεπής εργασία, η προστασία από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η υπεράσπιση και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, η μηδενική ανοχή στις διακρίσεις και η μείωση των ανισοτήτων θα είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας.

Ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων στην οικονομία της πλατφόρμας και την δίκαιη κατανομή των ωφελειών από την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη, με δίκαιους μισθούς, αντάξιους των προσόντων της Νέας Γενιάς.

Να δώσουμε έμφαση στην παραγωγή και προτεραιότητα στις δραστηριότητες και τις επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, να κινητοποιήσουμε τους εγχώριους επενδυτές, να επενδύσουν στη πατρίδα μας.

Να συγκροτήσουμε νέους Εθνικούς Παραγωγικούς Πόλους επιχειρήσεων, κλάδων, τεχνολογιών και εκπαίδευσης, νέες αλυσίδες αξίας με ατμομηχανή τις δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μια δυναμική και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Να επενδύσουμε στην ενδυνάμωση του κράτους σε κρίσιμες περιοχές όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία αλλά και η αναβάθμιση της ικανότητάς του για στρατηγικές παρεμβάσεις μακράς πνοής, οι συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πραγματικά υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και η εξειδίκευση στις ψηφιακές τεχνολογίες και τα data.

Στην Ελλάδα οι κυριότερες και οι πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοκρατικές τομές που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας και στην υποχώρηση του πελατειακού κράτους έχουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

Για αυτό οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις υποχώρησαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τις διαδέχθηκε ένας συνεχής εκφυλισμός τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να σταματήσουμε την υποβάθμιση και απαξίωση των θεσμών.

Για να αποκτήσουμε Αυτοπεποίθηση πρέπει να εμπεδώσουμε θεσμούς δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Να αποδυναμώσουμε την οικογενειοκρατία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Να εμπεδώσουμε σταθερούς κανόνες για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αντίληψη ότι το κράτος υπάρχει για να τον στηρίζει και όχι για να το εκμεταλλεύονται διάφορες ομάδες πίεσης και συντεχνίες.

Η διάκριση μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής συνεχίζει να έχει νόημα, αν και όχι το ίδιο νόημα που είχε κάποτε.

Ως σύγχρονοι σοσιαλδημοκράτες διαφέρουμε ξεκάθαρα από τους άλλους.

Για αυτούς το πολιτικό πεδίο είναι μια μάχη μέχρι εσχάτων χωρίς δημοκρατικά όρια και κανόνες, ένας εμφύλιος πόλεμος με στόχο την εξόντωση με κάθε μέσο του πολιτικού «εχθρού».

Για εμάς είναι ένα πεδίο δημοκρατικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, που αναγνωρίζει και δεν καταργεί τον πολιτικό αντίπαλο, δεν τον ταυτίζει με το απόλυτο πολιτικό κακό, σεβόμαστε το δικαίωμά του να έχει υπόσταση, θεσμική ιδιότητα και φωνή που να ακούγεται.

Για αυτούς η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της παντοδυναμίας του νικητή των εκλογών, της αυταρχικής και ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και της υπονόμευσης και της χειραγώγησης των θεσμών.

Για εμάς η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της δημοκρατικής λογοδοσίας, της διαφάνειας, της υπεράσπισης και εμβάθυνσης των θεσμών,  είναι το πολίτευμα της συνύπαρξης, που η εύρυθμη λειτουργία του εγγυάται την κοινωνική συμβίωση.

Για αυτούς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ευκαιρία για τους ισχυρούς και τα ολιγοπώλια, για εμάς είναι ευκαιρία η Ελλάδα να είναι αυτάρκης ενεργειακά, με ενεργειακή δημοκρατία, να γίνει ο πολίτης από καταναλωτής – παραγωγός ενέργειας, ευκαιρία για τον πρωτογενή τομέα, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.

Για αυτούς ενίσχυση της άμυνας μας είναι η εισαγωγή και αγορά οπλικών συστημάτων χωρίς την μεταφορά τεχνογνωσίας και την σύνδεσή της με την εγχώρια παραγωγή, την αμυντική μας βιομηχανία.

Για εμάς είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη της έρευνας, της ελληνικής τεχνολογίας και της αμυντικής και της ναυπηγικής μας βιομηχανίας.

Για αυτούς ασφάλεια του πολίτη είναι η καλύτερη οργάνωση της καταστολής, για εμάς ασφάλεια του πολίτη είναι η πρόληψη, η προετοιμασία και η αποτελεσματική πολιτική προστασία, είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, η πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, η σιγουριά σε ένα αξιοπρεπές εισόδημα και όρους διαβίωσης, η προστασία του εργαζόμενου και της τρίτης ηλικίας.

Για αυτούς παιδεία είναι η επαγγελματική κατάρτιση, για εμάς η παιδεία πρέπει να διαμορφώνει μορφωμένους πολίτες με σύγχρονες δεξιότητες, ικανούς για εργασία αλλά και για την προστασία της δημοκρατίας.

Για τη Δεξιά Συντήρηση η ελεύθερη αγορά είναι θεός, για την Αριστερή Συντήρηση είναι δαίμονας, για εμάς ένα εργαλείο που απαιτεί ουσιαστική εποπτεία και ισχυρές ρυθμίσεις για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη.

Για αυτούς το κράτος είναι λάφυρο για πελατειακές διευθετήσεις κομματικών ψηφοφόρων και ισχυρών συμφερόντων, για εμάς το κράτος είναι θεσμός δικαίου, που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου ισότιμα και τον υπηρετεί με σεβασμό.

Για αυτούς δημοκρατία είναι εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια, για εμάς δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή, δράση, διαβούλευση και συλλογική γνώση.

Για αυτούς εθνική συνείδηση είναι να χωρίζεις τους Έλληνες σε μιάσματα και εθνικόφρονες, για μας είναι να ενώνεις τον Ελληνισμό με περηφάνεια και αξιοπρέπεια σε κοινούς στόχους.

Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες όπου στην δεξιά εθνικοφροσύνη προστέθηκε και η «αριστερή εθνικοφροσύνη» με κηρύγματα φθόνου και μίσους που πυροδότησε την ανομία και φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας, αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό της παράταξής μας, κατάφεραν να διχάσουν την κοινωνία, να διαιρέσουν βαθιά τους Έλληνες σε «πατριώτες» και «προδότες», να βλάψουν πολλαπλά τη χώρα.

Για αυτούς πατριωτισμός είναι η εκμετάλλευση των εθνικών μας συμβόλων για κομματική χρήση, για εμάς πατριωτισμός είναι ό,τι κάνει τη χώρα μας να ξεχωρίζει και να πηγαίνει μπροστά, ό,τι αναδεικνύει τις ικανότητες του λαού μας.

Τα πάντα στον κόσμο που ζούμε, και ακόμη περισσότερο αυτόν στον οποίο πρόκειται να ζήσουν τα παιδιά μας και η Νέα Γενιά, «φωνάζουν» για μια πραγματικά προοδευτική απάντηση.

Με λίγα λόγια, μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική πολιτική και μια αποτελεσματική διακυβέρνηση.

*Ο Ηλίας Κικίλιας είναι Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής και μέλος της επιτροπής Προγράμματος

Share :

Post a Comment