• : info@in-social.gr

Ανάρτηση των αναλυτικών στατιστικών στοιχείων για τη «νόμιμη μετανάστευση» στη χώρα [Ιανουάριος 2025]

Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία αναρτά τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία των υπηρεσιών της νόμιμης μετανάστευσης της χώρας. Τα στοιχεία παραδόθηκαν στην βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου, υπεύθυνη ΚΤΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου[i].

Ένα σύντομο ιστορικό

Το 2014, για πρώτη φορά, το αρμόδιο υπουργείο αρχίζει να δημοσιοποιεί σε τακτική βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις άδειες διαμονής σε ισχύ. Η δημοσιοποίηση συνεχίζεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2020[ii], οπότε σταματά χωρίς κάποια εξήγηση από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου.  Επρόκειτο για ένα αρχείο σε επεξεργάσιμη μορφή προγράμματος λογισμικού υπολογιστικών φύλλων.

Τον Οκτώβριο του 2020 ξεκινά η δημοσιοποίηση κάποιων λίγων, επιλεγμένων  επεξεργασμένων στατιστικών στοιχείων.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προστίθενται στοιχεία για το συνολικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες.  Αυτό, προφανώς, αποτέλεσε χρήσιμη καινοτομία.  Όμως, το γεγονός πως δεν υπάρχει πλέον καμία πληροφορία για το ποιους αφορούν οι άδειες σε ισχύ και οι εκκρεμείς αιτήσεις (τύπος άδειας διαμονής, ιθαγένεια, ηλικία, φύλο), τις υπηρεσίες όπου κατατέθηκαν και το χρόνο κατάθεσης καθιστά την καινοτομία σχεδόν συμβολική.

Η υποβάθμιση της παρεχόμενης πληροφορίας για τη νόμιμη μετανάστευση είναι προφανής.  Τα δεδομένα των 110 MB σε επεξεργάσιμη μορφή προγράμματος λογισμικού υπολογιστικών φύλλων αντικαθίστανται από ένα κλειστό αρχείο σε  “μορφή μεταφερόμενων αρχείων” μεγέθους 700 περίπου KB[iii].

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, τον Μάρτιο του 2023, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση για το νέο Κώδικα Μετανάστευσης, ζήτησε, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την παροχή των απαιτούμενων στοιχείων ώστε να υπάρξει η απαραίτητη επεξεργασία και τεκμηρίωση για την κατάσταση και τις ανάγκες της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας[iv]. Το ίδιο αίτημα επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2023[v]. Και στις δυο περιπτώσεις το Υπουργείο αρνήθηκε να χορηγήσει/ δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Τελικά, έχουμε σήμερα στα χέρια μας τα στοιχεία που χορηγήθηκαν μετά από την άσκηση παρόμοιου μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου το Νοέμβριο του 2024.

Γιατί δημοσιοποιούμε τα στατιστικά

Στην απάντηση του, το Υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρει πως “οι υπηρεσίες του υπουργείου μας εξετάζουν το ενδεχόμενο συνολικής αναμόρφωσης των στατιστικών στοιχείων για τη νόμιμη μετανάστευση και μόλις αυτή ολοκληρωθεί, αυτά θα είναι εκ νέου διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου”.  Αυτό θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη που θα καλύψει το κενό ενημέρωσης που προέκυψε τα τελευταία 5 περίπου έτη.

Ανοικτά δημόσια δεδομένα

Η δημοσιοποίηση των στατιστικών εκ μέρους μας, σε συνεργασία με την βουλευτή Νάντια Γιαννακοπούλου και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής,  είναι μια πρωτοβουλία που, μεταβατικά, θα παρέχει πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο/η από το χώρο της πολιτικής (σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο), των Μέσων Ενημέρωσης, των κοινωνικών εταίρων, των πανεπιστημίων και της έρευνας.

Η δική μας συμβολή, εν αναμονή των πρωτοβουλιών του Υπουργείου, θέλουμε να λειτουργήσει ως παράδειγμα διαφάνειας και ανοικτών δημοσίων δεδομένων.

Τεκμηριωμένος διάλογος για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας

Η δημοσιοποίηση αποτελεί αφορμή για την έναρξη ενός τεκμηριωμένου διάλογου για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Ενός διαλόγου που θα στηρίζεται στην επεξεργασία των δεδομένων και όχι σε εικασίες ή βολικούς μύθους.

Για τη “μεγάλη εικόνα” αλλά και τις επιμέρους ψηφίδες του παζλ του μεταναστευτικού πληθυσμού και των επιμέρους πολιτικών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων πολλών:

Πόσα καθεστώτα επί μακρόν διαμένοντος χορηγήθηκαν τα τελευταία έτη και πως προστατεύεται η “δεύτερη γενιά”

Πόσοι πολίτες τρίτων χωρών ζουν στη χώρα ως μέλη οικογενειών Ελλήνων πολιτών;

Που ζουν οι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας, ποιες είναι οι ηλικίες και το φύλο τους.

Γηράσκει ο μεταναστευτικός πληθυσμός της χώρας;

Αξιολόγηση πολιτικών

Μετά από 5 έτη έλλειψη στοιχείων μπορούμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα κυβερνητικών πρωτοβουλιών και πρακτικών των προηγούμενων ετών.

Μεταξύ άλλων πολλών:

Ποια τα αποτελέσματα των διαφόρων πρωτοβουλιών  για την μετάκληση εποχικών εργατών;

Ποιος ο αριθμός και το προφίλ των πολιτών τρίτων χωρών που υπήχθησαν στη διαδικασία νομιμοποίησης της “διάταξης Καιρίδη”;

Πόσοι πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι απέκτησαν την άδεια δεκαετούς διάρκειας που προβλέφθηκε στο νέο Κώδικα Μετανάστευσης;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατάργησης των αδειών αόριστης και δεκαετούς διάρκειας του νόμου 4251/2014;

Σε ποιες υπηρεσίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις;

Πόσο επιβάρυνε τις υπηρεσίες η αστοχία του ηλεκτρονικού συστήματος κατάθεσης αιτημάτων που οδήγησε στην υποβολή δεκάδων χιλιάδων απαράδεκτων/καταχρηστικών αιτημάτων αρχικής χορήγησης αδειών;

 

[i]https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=8bafc830-e890-42f9-904d-b23500f55e1c

[ii]https://migration.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91_%CE%91%CE%94_20200430.zip

[iii]https://migration.gov.gr/statistika/

[iv]https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=5ba1ef60-4082-4c40-b1d3-afc800ecc1f1

[v]https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=043a05e3-011b-4ebb-80d9-b0d000edb6da

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

• ΑΝΑ EUROSTAT
• YΠΗΡΕΣΙΑ (ΙΣΧΥΡΕΣ & ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ)
• ΑΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
• ΑΝΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ
• ΑΝΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
• ΥΠΗΡΕΣΕΣ

 

 

••• ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EXCEL ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ •••

Screenshot
Share :

Post a Comment