Εκδήλωση-Αφιέρωμα – «Προσπάθεια και ένταξη στην ΟΝΕ: 25 χρόνια μετά»
Την ευκαιρία να ακούσουν μερικούς από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της προετοιμασίας και επίτευξης του εθνικού στόχου ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης είχαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το InSocial με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2000. Γεγονότα, λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, της προετοιμασίας, η συμβολή των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, οι πολιτικές στοχεύσεις και τα αποτελέσματα καθώς και η μετέπειτα πορεία της Ελλάδας στην ΟΝΕ ως και σήμερα αποτέλεσαν κεντρικά σημεία των ομιλιών.
Την εκδήλωση χαιρέτισε κατά την έναρξη της ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης.

Πρώτος ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε πως η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ στον οικονομικό και νομισματικό πυρήνα της Ευρώπης «αποτελεί το δεύτερο σημαντικό ορόσημο στην σύγχρονη οικονομική ιστορία την περίοδο της μεταπολίτευσης και είναι το κορυφαίο επίτευγμα του Κώστα Σημίτη και της διακυβέρνησής του». «Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ έχουν ενισχύσει την οικονομική και γεωπολιτική θέση της χώρας διεθνώς και έχουν διαμορφώσει θεμελιώδεις συνθήκες αναγκαίες αλλά όχι ικανές, για την επιτυχή συμμετοχή της στην ανάπτυξη και την ευημερία της στον ραγδαία εξελισσόμενο παγκόσμιο τεχνολογικό και οικονομικό μετασχηματισμό. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ΟΝΕ και να εφαρμόσουμε την πρόσφορη εθνική πολιτική και να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να διαμορφωθούν οι ικανές συνθήκες για την επίτευξη ισχυρής και διαχειρίσιμης ανάπτυξης και την βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας και συνοχής», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, κατά την περίοδο που ξεκινούσαν οι προσπάθειες εκπλήρωσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ και επίτευξης της σύγκλισης με τις άλλες υποψήφιες χώρες της ΟΝΕ, Αλέκος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η απόφαση για την πορεία προς την ΟΝΕ πάρθηκε σε μια ιστορική σύσκεψη το 1993 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Γεννηματά. Σημείωσε επίσης πως περίοδος Σημίτη ήταν μια περίοδος δημιουργική και ζωοφόρος, καθώς είχε σταθεροποιηθεί η οικονομία της χώρας. Σήμερα ωστόσο, τόνισε ότι «το αίτημα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού πρέπει να επανέλθει. Είναι θέμα επιβίωσης. Και μεταρρυθμίσεις δεν είναι οι διευθετήσεις που πολλοί επικαλούνται κατά καιρούς. Πρέπει να αλλάξουν συθέμελα μερικά πράγματα στη χώρα μας. Οι μεταρρυθμίσεις για να γίνουν έχουν προϋποθέσεις. Η βασική προϋπόθεση είναι να τις πιστέψεις και να τις σχεδιάσεις καλά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί που πονάει η χώρα. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο πολιτειακό και πολιτικό σύστημα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ακολούθησε η ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην υπουργού και επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών κατά την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ Γιάννη Στουρνάρα. H αξία της ένταξης της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ φάνηκε όταν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης παρενέβησαν για να αποτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδος, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως συμπλήρωσε με την παρέμβαση τους χρηματοδότησαν σχεδόν όλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδος με πολύ ευνοϊκούς όρους, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά του για πολλά χρόνια. «Στην ουσία η Ελλάδα έλαβε τη μεγαλύτερη δέσμη οικονομικής βοήθειας που έχει καταγράψει διεθνώς η Οικονομική Ιστορία ως ποσοστό του ΑΕΠ, με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο διοικητής της ΤτΕ αφού αναφέρθηκε στα ορόσημα στη διαδικασία ένταξης της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ (Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης του 1994, Προϋπολογισμός του 1997, ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών με υποτίμηση της κατά 12,13% το 1998, η αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Φέιρα (Πορτογαλία) στις 19 Ιουνίου 2000 για υιοθέτηση του ευρώ από 1/1/2001) υπογράμμισε ότι «η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας, σφραγίζοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και τοποθετώντας την στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Έλυσε, επίσης, άπαξ δια παντός, το πρόβλημα της νομισματικής και συναλλαγματικής αστάθειας που ταλάνισε την Ελλάδα μεγάλα χρονικά διαστήματα από την εθνική της ανεξαρτησία και μετά». Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πορεία αυτή, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην «απόλυτη πολιτική κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός Κωσταντίνος Σημίτης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έγινε αντιληπτή αμέσως μόλις άρχισαν να λαμβάνονται φορολογικά μέτρα με υψηλό πολιτικό κόστος (προκειμένου να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες» σύμφωνα με την προσφιλή έκφραση εκείνης της εποχής) ώστε να επιταχυνθεί η ταχεία μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του InSocial και πρώην υπουργός Οικονομικών -υφυπουργός Οικονομικών κατά την περίοδο της ένταξης στην ΟΝΕ- Νίκος Χριστοδουλάκης, στάθηκε περισσότερο στον ρόλο και την συμβολή των κοινωνικών εταίρων στην επίτευξη των στόχων της σύγκλισης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα αλλά και σε έναν πιο οργανωμένο και επωφελή σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση Σημίτη σε σχέση με άλλες προσπάθειες του παρελθόντος, μέσω του οποίου διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και διευκολύνθηκε σημαντικά η θέση των συνδικάτων να συναινέσουν μπροστά στον εθνικό στόχο. Σημείωσε ακόμα πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ήδη καθυστερήσει δύο έτη από την ένταξη άλλων χωρών το 1998, η είσοδος στην ΟΝΕ της επέτρεψε όχι μόνο να συγχρονιστεί μαζί τους στη φυσική κυκλοφορία του ευρώ το 2002 αλλά και να αντιμετωπίσει με καλύτερους όρους τις διεθνείς αναταραχές και κρίσεις της περιόδου 2001-2003.
«Με λίγα λόγια η Ελλάδα είχε “φωλιάσε” σε μια μεγαλύτερη και ασφαλέστερη περιφερειακή συγκρότηση, η οποία και την προφύλαξε από νέες και δύσκολες αναστατώσεις εκείνη την κρίσιμη διετία. Αυτή ακριβώς η αίσθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί πλέον να στέκεται όρθια σε διεθνείς κρίσεις (ή τουλάχιστον να μην καταρρέει), την όπλισε με εμπιστοσύνη για να προνοήσει στην αντιμετώπιση της νέας επερχόμενης αβεβαιότητας που ξέσπασε διεθνώς το 2003,λόγω της Αγγλο-αμερικάνικης εισβολής στο Ιράκ», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΕΝΗ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Την συζήτηση μεταξύ των κορυφαίων οικονομολόγων συντόνισε ο έμπειρος οικονομικός συντάκτης και πρώην διευθυντής της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος ανέφερε δικές του βιωματικές στιγμές και όψεις από εκείνη την περίοδο.
Την εκδήλωση και τους ομιλητές παρουσίασε η δημοσιογράφος του One Channel και του Alpha Radio Μαρία Αραμπατζή
Εισαγωγικό χαιρετισμό – καλωσόρισμα και ευχαριστίες απηύθυνε ο διευθυντής του InSocial Γιώργος Παπούλιας
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, πρ. υπουργός και Επίτροπος ΕΕ Άννα Διαμαντοπούλου, οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη και Παύλος Χρηστίδης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, αρκετοί πρώην υπουργοί και βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, επαγγελματικών και εργασιακών ενώσεων, των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση [βίντεο]:
Κείμενα: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης & Γιώργος Κονταρίνης