• : info@in-social.gr

Τι φταίει για τον πληθωρισμό;

Του Ηλία Κικίλια*

Σε μια πρόσφατη ανάλυση της UniCredit προκύπτει η εξής ενδιαφέρουσα εικόνα. Ενώ η αύξηση των μισθών στην Ευρώπη παρέμεινε σχετικά «υπό έλεγχο», λόγω της μεγάλης αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας (Διάγραμμα 1),  τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί (Διάγραμμα 2), και τα ακαθάριστα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης όχι μόνο επανήλθαν στη γραμμή τάσης που είχαν πριν από την πανδημία, αλλά την έχουν υπερβεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Από την άλλη μεριά, ούτε η ευρωζώνη – ούτε οι ΗΠΑ – έχουν ανακάμψει στις προ-πανδημικές τάσεις τους ως προς το ΑΕΠ (Διάγραμμα 3). Άλλωστε με μια τέτοια άνοδο της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι η το δυνητικό προϊόν έχει μειωθεί, μετά τα σοκ.

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι από πού προέρχεται ο πληθωρισμός, που υποτίθεται ότι οφείλεται στην υπερβάλλουσα ζήτηση, και γιατί η ΕΚΤ, ακολουθώντας τη Fed, επιβάλλει μια τόσο περιοριστική νομισματική πολιτική για να επιβραδύνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, παρόλο που οι κρίσεις έπληξαν διαφορετικά την Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, οι δημοσιονομικές αντιδράσεις ήταν διαφορετικές και οι αντιδράσεις στην αγορά εργασίας ήταν επίσης τόσο διαφορετικές;

Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι, πρώτον, αφού η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τμήμα του πληθωρισμού που πράγματι οφείλεται στο κόστος, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τμήμα που οφείλεται στην εκτόξευση των κερδών μέσω της επιβράδυνσης των ευρωπαϊκών οικονομιών που, μαζί με την σταδιακή συρρίκνωση των δημοσιονομικών δαπανών, θα αυξήσουν την ανεργία.

Δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός στόχος των νομισματικών διευθετήσεων στην Ευρώπη – από το Ευρωπαϊκό Φίδι του 1972, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα  και το ECU ως το σημερινό Ευρώ – ήταν και είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η «αναπόφευκτη» αστάθεια του δολαρίου (Διάγραμμα 4) στην ευρωπαϊκή και ιδιαίτερα στη γερμανική οικονομία, μέσω της απαρέγκλιτης εφαρμογής αντιπληθωριστικών πολιτικών σε όλη την Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Όσον αφορά εμάς, με 400 δισ. δημόσιο χρέος και νέο ρεκόρ εξωτερικού ελλείμματος, ανακαλύπτουμε ….δημοσιονομικό χώρο για περισσότερα κουπόνια και οριζόντιες παροχές.

Ηλίας Κικίλιας είναι Οικονομολόγος, Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο kreport.gr

Share :

Post a Comment