• : info@in-social.gr

Ευρωεκλογές 2024: Ψηφιακές Προκλήσεις στην Ελλάδα & στην Ε.Ε.

Ευρωεκλογές 2024: Ψηφιακές Προκλήσεις στην Ελλάδα & στην Ε.Ε.

Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής & του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Tου Γιάννη Πάζιου*

Σε μια εποχή όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη διαμορφώνουν το μέλλον των κοινωνιών μας, οι επερχόμενες ευρωεκλογές προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της Ευρώπης στον ψηφιακό τομέα. Οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες: από την ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, μέχρι την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και την εξασφάλιση μιας δίκαιης ψηφιακής μετάβασης για όλους. Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η υποστήριξη πολιτικών δυνάμεων που έχουν αποδείξει την αφοσίωσή τους στην προαγωγή μιας ασφαλούς και δίκαιης ψηφιακής εποχής, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μέσα από το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η δυναμική των ευρωεκλογών παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να σχηματίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και για την αντιπροσώπευση των πολυεπίπεδων αναγκών και επιθυμιών των πολιτών σε έναν παγκόσμιο και ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο. Η ενεργός συμμετοχή και ψήφος ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει με επιτυχία προκλήσεις όπως η ψηφιακή ασφάλεια, η διαφάνεια στην διαχείριση δεδομένων, η προσβασιμότητα και η αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος.

Οι ψηφιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και ειδικότερα η Ελλάδα, είναι πολυδιάστατες και απαιτούν συντονισμένες πολιτικές απαντήσεις με άκρως κοινωνικό πρόσημο. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), ενώ προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη, φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ηθική χρήση, την ισότητα, την ασφάλεια, και προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι κίνδυνοι κυβερνοεπιθέσεων, η παραπλάνηση, και η παραβίαση δεδομένων είναι αυξανόμενοι, με τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη δεκαετία, όχι μόνο ως μοχλός ανάπτυξης αλλά και ως πηγή προκλήσεων σε θέματα ηθικής και δικαιοσύνης. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι αποφασισμένοι να εγγυηθούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί με δίκαιο και ηθικό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θα απορροφηθούν ισότιμα από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, κυρίως μέσω των πρωτοβουλιών όπως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το TAXISnet, το Opengov και τα πρωτοπόρα και γνωστά σε όλους ΚΕΠ. Στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών έχουν υποστηρίξει και προωθήσει σημαντικά νομοθετήματα για την ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογική πρόοδος συνοδεύεται από συναφείς ηθικές και νομικές εγγυήσεις.

Παρά τις προσπάθειες, η Ελλάδα παραμένει πίσω σε σημαντικούς ψηφιακούς δείκτες σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ελλιπής ψηφιακή υποδομή, η ανεπαρκής κυβερνητική επένδυση σε τεχνολογία και εκπαίδευση και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ψηφιακή μετάβαση συνιστούν κύριους λόγους για την υπολειπόμενη απόδοση.

Τα πρόσφατα σκάνδαλα των υποκλοπών, της διαρροής ηλεκτρονικών διευθύνσεων και των κυβερνοεπιθέσεων έχουν αναδείξει τις ελλείψεις στην ψηφιακή ασφάλεια της χώρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα προστασίας και την συνεχή αναβάθμιση των υποδομών ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας ταλανίζεται από δημοσιεύματα αναφορικά με σκάνδαλα κατασπατάλησης δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που προορίζονταν για την ψηφιακή μας αναβάθμιση. Ενώ αποτελεί χαρακτηριστική η έκταση των προβλημάτων που αναγκάζει Ευρωπαϊκά Όργανα να παρεμβαίνουν τόσο σε κορυφαία ζητήματα της χώρας όπως το έγκλημα στα Τέμπη ως και την πρόσφατη παρέμβαση για τις τιμές χονδρικής στο γρήγορο Internet.

Η Ελλάδα, βρίσκεται ακόμη πίσω σε σημαντικούς δείκτες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό το γεγονός δεν είναι μόνο ανησυχητικό αλλά και ενδεικτικό της ανάγκης για άμεση δράση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες όπως ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα σε τομείς όπως η ψηφιακή δεξιότητα του πληθυσμού, η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, η δημόσια διοίκηση και οι υποδομές πληροφορικής. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στην οικονομία και την κοινωνία τους, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να καλύψει αυτό το χάσμα. Η υστέρηση αυτή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας σε μια ολοένα και πιο συνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία.

Η ανάγκη για βελτίωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, η ανάπτυξη υποδομών υψηλής ταχύτητας και η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών είναι μερικές από τις προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με στρατηγική και συντονισμένη προσπάθεια. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την καινοτομία, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να προωθήσει μια πιο δίκαιη και προσβάσιμη κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καθίσταται καθοριστικός. Ως μέρος της προσπάθειας για την ψηφιακή μετάβαση, οι πολιτικές και οι προτάσεις μας μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο να κατευθύνουν τη χώρα προς μια πιο έξυπνη και δίκαιη ψηφιακή εποχή. Από την προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης μέχρι την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των αγροτών για την ψηφιακή τους μετάβαση και τη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, η πολιτική βούληση και η δράση μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ειδικά το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα έχουμε επιδείξει μια σταθερή δέσμευση στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών ως μέσων για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ανάπτυξης. Η προσέγγισή μας είναι πολύπλευρη, προωθώντας τόσο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και την ανάπτυξη των αναγκαίων δεξιοτήτων στον πληθυσμό για να συμβαδίζει με αυτές τις αλλαγές.

Ειδικότερα, οι πολιτικές που προωθούνται επιδιώκουν να:

  • Ενισχύσουν την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες για όλους τους πολίτες, μειώνοντας το ψηφιακό χάσμα.
  • Αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης, εστιάζοντας τόσο στους νέους όσο και στους εργαζομένους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στους αγρότες που χρειάζονται αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
  • Προωθήσουν την καινοτομία μέσω της υποστήριξης startups και ΜΜΕ που εστιάζουν στις ψηφιακές τεχνολογίες, με την παροχή κινήτρων και ευκαιριών για χρηματοδότηση.
  • Διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως ψηφιοποιημένες και προσβάσιμες, επιτρέποντας στους πολίτες να επωφελούνται από την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια που προσφέρουν οι ψηφιακές διαδικασίες.
  • Διασφαλίσουν πως ευρωπαϊκά χρήματα και χρήματα Ελλήνων πολιτών δεν κατασπαταλώνται, αλλά αξιοποιούνται στο έπακρο και με μόχλευση για την ανάπτυξη του τόπου, την ανταγωνιστικότητα ελληνικών επιχειρήσεων, των βιομηχανικών και αγροτικών μας προϊόντων και την κοινωνική αλληλεγγύη και ισότητα.

Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι σημαντικές, αλλά με συνεργασία, ηγεσία και καινοτομία, μπορούν να μετατραπούν σε εθνικό πλεονέκτημα. Η στήριξη των πολιτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές προς πολιτικές και πολιτικούς που εστιάζουν στην ψηφιακή πρόοδο και καινοτομία είναι καθοριστική. Η ψήφος κάθε πολίτη αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας – μια κατεύθυνση που προωθεί τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τη βιωσιμότητα μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας.

Στο άκρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε, με ριζικές αλλαγές που συχνά δεν δυνάμεθα να κατανοήσουμε, η συμμετοχή και η ενεργός στήριξη των πολιτών είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Η ενθάρρυνση του κόσμου να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική κίνηση, αλλά μια συνειδητή επιλογή για την προώθηση ενός οράματος που τοποθετεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας, της δημοκρατίας και στην υπηρεσία κάθε Έλληνα πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, εστιάζουμε στην ανάγκη για μια Ευρώπη που να είναι πιο συνεκτική, πιο καινοτόμα και πιο δίκαιη. Η προσέγγισή μας περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού τοπίου που να εξυπηρετεί πρωτίστως τον πολίτη, προσφέροντας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες, εκπαίδευση και καινοτομία. Είναι ξεκάθαρο ότι η δυναμική που μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή εποχή πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής κατάστασης ή γεωγραφικής θέσης.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μια από τις κυρίαρχες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες. Η Ελλάδα, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έχει την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή εποχή, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες και να εδραιώσει μια ισχυρή, δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία.

Η ενεργή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τις ψηφιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μαζί μια κοινωνία που θα επικεντρώνεται στον άνθρωπο και θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως μέσο για την προαγωγή της κοινής ευημερίας και της δικαιοσύνης.

 *Γιάννης Πάζιος, Γραμματέας Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Share :

Post a Comment